House Of The Rising Fun 2008

26 November, 2008 – 2:36

House Of The Rising Fun 2008

Účasť na 5 ročníkoch po sebe už môžeme nazvať tradíciou a tak sa Outsiterz tradične vybrali na príjemný halový turnaj do Ózdu. Tretíkrát po sebe s tímom plným mladých a turnajovo menej skúsených hráčov. Kesov zlomený malíček zabránil v účasti kapitána. Dostali sme teda jasné pokyny:
– dobre sa hrou zabaviť (to je skoro najdôležitejšie)
– zbierať skúsenosti (to je skoro najdôležitejšie)
– vyhrávať (to je skoro najdôležitejšie)

Ako sme ich plnili?

Turnaj sa pre nás niesol hlavne v znamení zápasov s tímami pod vedením osobností maďarského ultimate.

Sobota

Mekkora (“Daniho parťáci”) – Outsiterz 9:0
Mekkora bol pre mňa neznámy názov. Pri rozcvičovaní pred zápasom bolo jasné, že je to 5 skúsených hráčov pod vedením Daniho. Čo povedať k našej hre? Asi len: Zlé, zlé, zlé. Nepamätám si zápas, kde by Outsiteri nedali ani bod. Asi by som našiel kopec vecí, kde bola chyba. Ale tou základnou bola taktika. Nesprávne som sa rozhodol, že nebudeme mať pevne dané striedanie (okrem toho, že baby sa budú striedať navzájom po bode). Na ihrisko sa budú stavať ľudia podľa situácie. Bol to jeden veľký chaos. Síce sme si povedali taktiku, ale po ihrisku sme pobiehali ako splašené srnky. Zistili sme to relatívne skoro a zobrali time-out. Ale vôbec to nepomohlo a naďalej sme robili jednu chybu za druhou. Koniec zápasu bol pre nás tak trochu vykúpením. Po zápase som bol nielen skleslý z hry, ale obával som sa, či sme ultimate neznechutili Jurovi a Barči. Kupodivu sa netvárili nejako mrzuto. Asi si mysleli, že na takýto výklep sú Outsiterz zvyknutí 🙂

Lolka – Outsiterz 8:10
“Feriho amazonky” – v podstate ženská divízia LoLu posilnená o Feriho a ešte jedného chalana. Pred zápasom sme zmenili taktiku striedania. Urobili sme dve pevné päťky, ktoré nakoniec zostali nezmenené až do konca turnaja:
Barča, Škrečok, MaťoS, Paľo, Ondro
Dada, Mesi, Maty, Juro, Pinďo
Naviac sme zvolili horizontálny stack (ak to tak v hale vôbec môžem nazvať). Zmena sa osvedčila. Vyčistením stredu akoby sme lepšie videli voľné priestory a začali ich využívať. Ženy z LoL brali tento turnaj ako prípravu na Adventure Cup. Podporované Ferim hrali veľmi pekne, vedeli si hodiť dlhé, nabehnúť, vyskočiť. Predsalen ale rýchlostne a výškovo nestačili. Niekoľkými dlhými sme sa dostali do pohodlného vedenia a hrali celkom zodpovedne. V závere sme si ale mysleli, že víťazstvo je naše. Stratu koncentrácie potrestali Lolky bodom na 8:9 tesne pred koncom času. Hrozila nám remíza. Juro ale ukázal, že sa tak ľahko nevzdáva a pohotovo zobral disk, ktorý dostal presne do protipohybu – 10:8 pre Outsiterov.

Old Boys – Outsiterz 9:1
“Fifty cent” – pre zmenu zase iné staré páky pod vedením Fiftyho. Na rozdiel od Mekkory majú už títo páni najlepšie ultimate roky za sebou. Posilnený o jednu ženu nás ale porazili v podstate rovnako ako Mekkora. Kľúčom k ich hladkému víťazstvu bola akási pouch zóna. Handlerov bránili osobne, stred ihriska a zónu potom zónovo. Outsiterz mávajú problém s útokom proti pouchu a zóne aj v silnejšej zostave. Tu sa to len potvrdilo. Váhavé nábehy, nábehy k obrancom, pomalý pohyb disku na handlingu, netrpezlivosť pred zónou, zmätené pobiehanie v útočnej zóne. Aj keď o víťazstve už nebolo pochýb, zobrali sme si oddychový čas a pokúsili si povedať taktiku zdvojených nábehov po čiare do zóny. Žiaľ, ani potom sa nám to nepodarilo realizovať. Na rozdiel od prvého zápasu si ale myslím, že táto prehra pre nás bola veľmi poučná. Škoda, že už sme neskôr nehrali s tímom, ktorý by použil zónovú obranu.

UFÓzd F(l)ight – Outsiterz 10:4
Podľa rečí pred zápasom mám dojem, že mladí UFÓzdi nás zastrašili freestylom. Vedieť vrtieť diskom a hádzať všakovaké hody je síce pekná vec, ale freestyle nie je ultimate. Preto nemajte nikdy prehnaný rešpekt pred súperom. Nech si pred zápasom predvádza čo chce, zápas začína od 0:0. K samotnému zápasu: Začiatok bol vcelku vyrovnaný s častými stratami disku. Prejavili sa výhody aj nevýhody rozdelenia na 2 päťky. Barčina päťka ťahala tým, zatiaľčo Dadina päťka nebola vo svojej koži a robila veľa chýb. Ani neviem kedy sa zápas zlomil a prečo sme prehrali tak vysoko. Mladí UFÓzdi robili veľa chýb a my sme to nedokázali využiť. Tento zápas ma mrzí asi najviac. Mali sme na to hrať s nimi vyrovnanú partiu.

Elte – Outsiterz menej:dost
Univerzitný tým Elte (Eötvös Loránd University) pod Gáborovým vedením. Okrem neskúsenosti bol ich veľkým handicapom minimálny počet hráčov – 5. Od začiatku sme držali zápas vo svojich rukách. Dobrým pohybom sme dokázali využiť ich väčšiu únavu. Ako prezradil Gábor v kruhu, mali predtým problém s pokrytím nábehov do otvorenej strany a tak viac nechávali nábehy do zatvorenej strany. To sme využili hádzaním breakov a overheadov do zatvorenej strany na voľných hráčov. Juro si založil malé kráľovstvo v rohu zóny, kde pozbieral aspoň 4 overheady. Skončilo to tým, že ho musel brániť Gábor a aj cez neho nejaké overheady v zóne pozbieral (myslím, že dve). Klobúk dole. Celkové skóre si nepamätám, ale bolo to jasné víťazstvo pre Outsiterz.

Večera a párty
Večera (aj raňajky) udržala veľmi vysoký štandart stravovania na turnajoch v Maďarsku. “Pošmákli” sme si. O 22:25 mi zapípala SMS z vyšších kruhov, ktorá končila textom: “nezurujte moc”. To, že Outsiterz na slovo poslúchajú svojho kapitána, je jasné – večer sme trávili hadzaním diskov v hale. Ale že má Keso tak silné slovo v maďarskom, slovinskom a trnavskom ultimate, to som netušil. Na párty tancoval len stroboskop, DJ si podupkával nohou a pri jednom stole sedeli 3 ľudia, ktorí asi k rozhovoru potrebujú aspoň 100dB.

Nedeľa

Morthens – Outsiterz menej:viac
Veľké slovenské derby. Pravdupovediac, priebeh zápasu si veľmi nepamätám. Ešteže ho budeme mať na videu. Myslím, že na začiatku zápasu sme im trošku odskočili a náskok si udržali až do konca. Problémy nám robil Miki, ktorý pozbieral zopár dlhých cez dvoch našich obrancov. Paľo odpovedal peknými dlhými forehandami či už na Škrečka, Maťa alebo Ondra. Morthens sa dosť zlepšujú, ich hra má systém a dá sa na ňu pozerať. Dúfam, že budú pokračovať v tempe akým začali a v Trnave nám vyrastie poriadna konkurencia.

Lolka – Outsiterz menej:viac
Na záver zápas o 9. miesto, opäť s Feriho amazonkami. Ferimu už došla kondička a naviac sa zranil druhý chalan v týme.Lolky sa ale nedali zahanbiť a predviedli pekný výkon. Jedna si tam trochu vyskočila na Ondra (obranný blok vo výskoku v zóne) a vyprovokovala ho tým k rovnakej obrane na druhej strane – na bloky 1:1. Outsiterzské päťky si teraz vymenili úlohy. Barčina mala problémy, Dadina si spoľahlivo držala útoky. Tento zápas si určite do vitríny nevystaví Paľo. Našťastie ultimate je kolektívný šport a Barča svojimi nenápadnými obranami (pokryté bodové nábehy v situácii, keď handler už nemal veľa času) pomohla svojej päťke k prebratiu a o víťazstve Outsiterz už potom nebolo pochýb. Vždy je príjemné končiť turnaj víťazstvom. Aj keď v boji o nižšie pozície.

Odbočím od Outsiterov. V boji o 11. miesto dosiahli Morthens svoje prvé víťazstvo na medzinárodnej scéne. Naviac si odniesli cenu za Spirit of the game. Gratulujeme! Vo finále FreeBees prekvapujúco zdolali favorizovanú Mekkoru a stali sa víťazmi turnaja.

Záver
Proti slabším týmom sme predviedli dobré výkony. Proti silnejším týmom sme sa nevedeli presadiť. Nebolo to súperom, ale v našich hlavách. Nahrávky boli neistejšie, nábehy pomalšie ako proti slabším týmom. Netreba sa báť. Našou motiváciou nie je suverénně porážať slabšie týmy, ale svoje najlepšie výkony podávať proti silnějším týmom a tým ich porážať. Je to potom väčšia sranda 😉

tomas.

  1. 20 Responses to “House Of The Rising Fun 2008”

  2. Prosím priamych účastníkov o opravu nepresností (pamäť mi už neslúži) a prípadné doplnenie výsledkov. Neznačil som si ich a spoliehal sa na web HOTRF.

    By tmalec on Nov 26, 2008

  3. Je to také subjektívne a do reportu sa mi to nehodilo. Ale musím pochváliť verejne: veľmi dobre sa mi hralo s Dadou. Istý handling, precízny backhand, nahrala mi na nejaké body, proste paráda. Dada, verejne Ťa chválim 😉

    By tmalec on Nov 26, 2008

  4. ajaaaaj, ani jeden bod 🙁 tak to je krute osobne by som urcite postavil aspon na 1-2 body silnejsiu 5ku nech ukaze ako sa ma hrat dal body a isiel do toho. Pindo spravne hovori, ze problem je v hlave a v tom ako velmi chceme. Nie sme prezrety feldrenner ktory bez emocii v snure 5tich bodov na konci zapasu rozhodnu. Radsej by som sa videl ako dravy ragnarok ktory ide po vitazstve a kazdy hrac robi pre to maximum na ihrisku.
    .. ale to vsetko pride, dufajme uz uz teraz juniori na Adventcupe mi to dokazu

    By Keso on Nov 26, 2008

  5. No možno by to pomohlo, otázne je, čo by sme robili, keby sa ani silnejšia päťka nevedela presadiť.

    By Mesi on Nov 27, 2008

  6. o tom pochybujem zas tam ta kvalita bola a chcelo spravit “nieco” nie tlacit to co nejde

    By Keso on Nov 27, 2008

  7. Ale zasa si myslim ze sa to stava a je to sice smutne ze sa nedal ani bod ale, zasa netreba to brat ako koniec sveta. Nebojte sa nehrame tak zle. Len tam treba dostat tu dravost a bojovnost a hlavne dvoveru v samych seba. Ja mam pocit ze sa trochu podcenujeme a velakrat hrame koli tomu horsie ako by sme mohly.

    By Branki on Nov 27, 2008

  8. oneskorene:dik pindo,a tiez vsetci co ste tam boli hralo sa mi s vami super

    By dada on Nov 27, 2008

  9. zase to bol iba jeden zápas taký zlý, potom nám to začalo ísť. a Mekkora by nebol ľahký súper ani pre silnú päťku, to boli naozaj všetko skúsení hráči…

    By škrečok on Nov 27, 2008

  10. Ale tu pasteku vam nezabudneme! V igelitke parenicka a klobasky a Mato si vybere pasteku! 😀 A ja som myslel ze sa blavakom hovori pastikari len tak 😛

    By Zibo on Nov 28, 2008

  11. Musel som nejak zaklincovať celý turnaj a paštiková session mi prišla ako správny spôsob Vás na záver ešte vyhecovať. Evidentne sa podarilo. Btw na obale bolo napísané že to je šunková pena a nie paštika takže technicky vzaté nie som žiadny paštikár.

    By MatoS on Nov 28, 2008

  12. Normalne lutujem ze som si to neodfotil… a este ja to mini zlate dedicstvo, uz sme to mohli mat nacapene na stranke ako odstrasujuci priklad 😀

    By Zibo on Nov 28, 2008

  13. Vy máte stránku???? Šupuj sem s adresou prosím

    By MatoS on Nov 28, 2008

  14. Sice vacmenej taka docasna ale sluzi zatial na vsetko co potrebujeme.

    http://www.spoluhraci.cz/morthens/

    By Zibo on Nov 28, 2008

  15. Maťo, ty sunkopeňák!

    By Dan on Nov 28, 2008

  16. Matovi sa turnaj niesol v znamení paštiky a Erotika Varasz 😀

    By Mesi on Nov 28, 2008

  17. jezis jasneeee 😀

    http://www.spoluhraci.cz/data/photos/349/14349-0a798b92.jpg

    A Mato, na tu sunkovu penu to uz neukecas 😀

    By Zibo on Nov 29, 2008

  18. Tak keď to teda neukecám tak aspoň zacitujem môj veľký idol Limonádového Joe: “Někdo vdolky (parenica, klobásy), jiný holky (paštika)”

    Btw Dan, si ma nepraj ak ma budeš oslovovať šunkopeňák.

    By MatoS on Nov 29, 2008

  19. Jak to ze vlastne nejdete na Lafranconi?

    By Zibo on Nov 29, 2008

  20. No ono je to tak, že telocvikár čo to organizuje tam nás asi nechce či čo tak nán na poslednú chvíľu odhlásil. Tak ale aspoň väčšie šance pre Vás nie? :-)))))

    By MatoS on Dec 1, 2008

  21. This is a good tip particularly to those new to the blogosphere.
    Simple but very precise information… Thank you for sharing this one.

    A must read article!

    By V2 Cigs On Amazon on Dec 11, 2014

Post a Comment