Blowout 2013 – report Outsiterz 1

18 March, 2013 – 16:19

Tohtoročný Blowout bol tak trochu zakliaty. Starosti so zostavou, strasti organizátorov, problémy nášho druhého tímu so svojou hrou a na koniec zase prehra vo finále s Mentalom… Ale začnem pekne po poriadku. V sobotu ráno sme sa začali schádzať pri račianskom ihrisku a každý prichádzajúci bol dosť prekvapený množstvom snehu na ihrisku. Asi polovica areálu bola pod snehom a na niektorých miestach dosahovala pokrývka niekoľko desiatok centimetrov. Hoci Mentolky už pobehovali s lopatami a zhŕňačmi, bolo jasné, že na čas nezačneme. Sneh vraj nafúkalo cez noc zo záhrad nad ihriskom, v predvečer tam bolo snehu málo 🙂 Myslím, že prekvapení boli najmä zahraniční hráči. Napriek tomu organizátori a postupne aj veľká časť hráčov aktívne pracovali na vyčistení hracej plochy a tak s oneskorením asi hodinu a štvrť sa mohlo začať. Trochu mi prekážalo, že captains’ meeting sa obmedzil na informáciu, že začneme o pol hodinu, ale v danej situácií treba byť tolerantní. Veľmi sa mi páčili kreatívne prístupy k odstraňovaniu snehu, mnohí ho odnášali na diskoch alebo chytili drevené lavičky a tlačili sneh na kraj ihriska. Zápasy základných skupín boli kvôli časovému posunu skrátené na 20 minút.

Outsiterz 1 – Veľká Morava 4:5
Zápas bol skutočne krátky a ani sme sa nenazdali a prehrávali sme 0:2. Otočili sme na 3:2 a potom sa doťahovali so súperom o každý bod. Moraváci umne dirigovaní Gaspachom a Konopom hrali s chuťou, dobre bránili a rýchlo posúvali disk, trochu mi pripomínali Morthens. Za stavu 4:4 bol koniec času. Mali sme disk, no zahodili a súper nás potrestal. Začali sme prehrou…

Outsiterz 1 – Kus Plastu 7:2
Kus Plastu alebo populárne prezývaní Skús pastu prišli posilnení o Mikiho z Trnavy a vo svojich radoch mali aj dvoch malých chlapcov – súrodencov Čederlovcov. Tí sú naozaj šikovní, nemajú problém pekne nabehnúť, hodiť disk, či o dušu markovať o polovicu vyššieho Pedra 🙂 Zápas bol okrem pomalšieho začiatku jasne v našej réžií, Senica bola akási zarazená, úplný opak vynikajúceho výkonu v ďalšom zápase proti Morave, ktorú zdolali.

Outsiterz 1 – Hallod 300 8:4
Maďarskí súperi, zväčša mladí chalani vedení skúseným handlerom, ktorý to šupoval na dlhé a tam to jeden z nich chytal. Trochu sme ich asi aj podcenili a v polovici zápasu nám pohrozili, tak sme museli znovu zapnúť a udržať pohodlný odstup.

Kus plastu síce zdolal Moravu, no prehrali s Hallodom a tak sa žiadne kolečko nekonalo a v skupine sme skončili druhí. Do osemfinále sme tak dostali Golden Ants, tretí tím z C skupiny. Predbehli ich Brankiho Bootcamp Zone a mentalskí veteráni, Makaky. Napriek obavám panovalo celkom dobré počasie, slnko sa striedalo so zamračenou oblohou, no fúkalo len striedmo a teplota nad bodom mrazu. Šatňu sme zdieľali s Baníkom a občas sme sa tam uchýlili zohriať.

Osemfinále:
Outsiterz 1 – Golden Ants 13:7
Mravce prišli posilnené, pridali sa Pato z Morthens a Ivan, Lehu a Samo zo Špačiniec. Prvá tretina zápasu bola vyrovnaná a bojovná. Potom sme zapli na vyššie obrátky a úplne ovládli hru. Kým my sme robili minimum chýb, Mravce občas nešťastne dropovali a zahadzovali a tak náš náskok utešene narastal. Hrali sme naozaj s chuťou a pohodlne postúpili do štvrťfinále.

Po osemfinálových zápasoch nasledoval koniec sobotného herného programu. Ešte sa uskutočnilo krátke stretnutie kapitánov slovenských tímov, kde sa riešila Ultimate liga SAF 2013. A potom už hajde domov a niektorí večer ešte na party. Na tej som kvôli domácemu sťahovaniu nebol, no podľa výpovedí očitých svedkov bola naozaj dobrá a štýlová, s dvoma živými kapelami, klasickým beer raceom, ktorý ovládol KeFear a Miťovým prídavkom 🙂
Branki vraj prišiel domov až o pol piatej, čo bolo na jeho výkone trochu badať, takže zrejme bola celkom výživná.

Štvrťfinále:
Outsiterz 1 – Bootcamp 10:6
Asi jeden z našich najlepších výkonov na turnaji. Kto nevie, čo je Bootcamp vlastne zač, je to skupina nadšencov fitnessu a posilňovania, ktorí sa pravidelne pár krát za týždeň stretávajú pri tejto spoločnej vášni. A veľká časť z nich sú bývalí alebo aj súčasní frisbeesti, so skúsenosťami na rozdávanie. Na to sme si presne museli dať pozor, že vedia skvele hádzať, posúvajú rýchlo disk, čítajú hru. Začali sme naozaj vynikajúco, pár krát sme ubránili alebo ich donútili zahodiť a bolo 5:2. Potom sme sa už nikam nehnali, keďže dosť poučovali, hrali sme svoju hru a udržiavali náskok. Beren predvádza v zóne krásny spektakulárny chyt nepresnej nahrávky za hlavou 🙂 Náš taktický time-out tesne na hranici povoleného času ocenili aj súperi. Mali trošku medzery v pravidlách, spôsobené asi najmä tým, že ich čítali už naozaj dávno, ale celkový Spirit bol veľmi dobrý.

Semifinále:
Outsiterz 1 – Veľká Morava 6:5
Naša šanca na odvetu a posledná prekážka na ceste do finále. Pred zápasom začalo viac fúkať a tak sme si museli dať pozor. V tomto zápase som asi tri disky lovil takmer zo zeme po nízkych hodoch spoluhráčov a ešte zo dva mi uleteli. Miki predviedol krásnu layout obranu, aspoň dúfam, že to bolo v tomto zápase 🙂 Doťahovali sme sa o každý bod, až do stavu 5:5. Po turnoveri z každej strany sme mali nôž na krku a už nám prerezával krčnú tepnu, keď Keso nechal svojho hráča bežať do zóny a priskočil zamarkovať Gaspacha. Zázračne však blokol prihrávku a nasledovnú akciu sme ukončili víťazným bodom. Za zmienku ešte stála diskusia pri jednom z našich bodov, keď disk skončil Rišovi v zóne medzi kolenami a vybehol s ním von. Po hlásenom aute však Rišo súperovi vysvetlil, že ho už mal pod kontrolou a hláška bola odvolaná, vďaka za Spirit bratia z Moravy 😉

Finále:
Outsiterz 1 – Mental Discorders 6:10
V šatni pred finále púšťam spoluhráčom znelku z kedysi populárnej českej show Možná přijde i kouzelník s podtitulom “Tak už jdeme do finále“, ktorú hrávajú na kultovom turnaji v Chrasti a hecujeme sa na Mental. Aj Škrečok píše, že im máme ukázať, kto poriadne trénoval v zime. Vyhral som flip a už začíname (pre milovníkov štatistík: 6 zo 7 flipov som vyhral, 6 zo 7 boli rovnaké (neprekrývalo sa to), vždy sme začali útokom). Hneď prvý útok strácame a Chorche dáva breakom cezo mňa bod. Lízol som to prstami, no prešlo, máločo naštve viac…
Mišo Kováč hrá vynikajúco, trikrát sa presadzuje na dlhej a držíme krok so súperom. Potom sa dokonca odpútavame a vedieme 5:3! Žiaľ, Mental zapína na vyššie obrátky, už hrá aj v kompletnej zostave, keď prišli postupne všetci hráči a začína nám dochádzať dych. Pár nepresných prihrávok aj pod tlakom markingu, pár krát nedostatočný dôraz do disku a hneď je 5:6 a psychicky ideme dole. Odznie aj pár hlášok, no všetky sú vyriešené, Chorche odvoláva kroky, tesne pred koncom ešte Mental berie time-out, hoci už nesmie. Ani osem narátaných nám nestačí, Chorche hádže over do zóny a Kaňa sa presadzuje.

Zase nám ostalo to druhé miesto a všetci môžeme premýšľať v traumatoch, prečo to tak bolo a čo nám chýbalo. Napriek tomu je vyhodnotenie príjemné, vyžierame tortu, pijeme šampus (a ja vylievam na field, hold, keď niekto nevie piť perlivý nápoj z fľaše :D), fotíme sa:

 

Outsiterz 1 a pár hráčov z dvojky, ktorí ešte neušli domov

Ženskú divíziu vyhráva Veľká Morava 1, vo finále poráža LayDs. Najlepším mužským hráčom turnaja sa stáva Lehu, najlepšou ženou Janka Hradecká. Pre mňa boli veľmi pozitívnym prekvapením výkony UFA, ktorí dokázali získať bronz a v semifinále viedli nad Mentalom už 4:0.
A je tu koniec, rozlúčka, poďakovanie organizátorom Mentolkám a hajde domov. Turnaj to bol príjemný, žiaľ, nevyhli sa komplikácie s krádežami v šatniach. Snáď sa smola minula tento rok a ďalší bude zase bezproblémový. No a držme si palce, nech to už vyhráme a ak postavíme dva tímy, nech druhý dopadne aspoň tak ako v roku 2012.

Zostava Outsiterz 1: Beren, Čolka, Keso, Mesi (C), Miki, Mišo, Pedro, Rišo

Mesi

  1. 3 Responses to “Blowout 2013 – report Outsiterz 1”

  2. Hehe, aké C si tam dal 🙂
    Len jedno smutné upozornenie. Žiaľ počas turnaja v šatniach účinkovali zlodeji. Vybrali pár peňaženiek. Všetko nasvečuje tomu, že to bol niekto z frisbee komunity. Takže na lige, a na ďalších podujatiach bacha na veci.

    By Keso on Mar 18, 2013

  3. Tak aby bolo jasné, kto bol kapitán, hoci skôr administratívny 🙂
    Maťa by vedela spomínať aj na MSR v Senici, kde takýto smrad poctil aj ju. Peňaženky schovať poriadne hlboko a ideálne nenosiť vyššiu hotovosť.

    By Mesi on Mar 21, 2013

  4. a ja tiež spomínam na tribúnu v Rakviciach počas CEL… ale tam to boli určite miestni, tuto je to o to horšie, že to boli frisbee ľudia 🙁

    a to “večne druhí” určite zlomíme a dúfam, že aj správnym smerom 🙂

    By škrečok on Mar 22, 2013

Post a Comment