1. ligové kolo v Senici 2017

12 April, 2017 – 8:35

8. – 9.04.2017, pre mňa po dlhej dobe niečím výnimoční víkend. Čím bol tento víkend špeciálny? V Kunove sa konal turnaj v ultimate frisbee, šlo o prvé ligové kolo tejto sezóny a ja som bol jeho súčasťou. Mal som za sebou len 4 tréningy s tímom Outsiterz a zopár hodených a chytených diskov mimo toho, no napriek tomu ma boli ochotní zobrať so sebou a ukázať mi, ako vyzerá skutočná hra. Čo mám očakávať? Nebudem tam všetko zbytočne kaziť? Príjmu ma ako ich plnohodnotného spoluhráča? S týmito otázkami som noc pred turnajom zaspával.

V sobotu ráno som vstával na svoje pomery dosť skoro, keďže prvý zápas sme mali hrať už 8:30 a cesta autami nám tam trvala okolo hodiny. Sobotné ráno taktiež neprinieslo zrovna najkrajšie počasie, avšak mierny dážď spravil v noci z ihriska ideálny terén pre hru (nie tvrdý ani nie príliš mäkký/šmykľavý). Turnaja sa zúčastnilo 10 tímov, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín, zápasy sa hrali paralelne na dvoch ihriskách. Hralo sa 7 na 7 a čas jedného zápasu bol 55 minút vrátane 5 minútového polčasu.

Na turnaj nás ráno prišlo 9, po rozcvičke o 8:30 sme nastúpili proti tímu North Side. A je to tu, pre niekoho už takmer rutina, no pre mňa prvý zápas vôbec, ale trému som nepociťoval. Naopak, mal som z toho radosť. To, že to bol pre oba tímy prvý zápas turnaja, bolo veľmi dobre vidno, prvé dva body sa hrali aspoň 10 minút. Potom sa však družstvá zobudili a už to začalo vyzerať lepšie. Ako prvým sa nám podarilo vytvoriť vedenie a taktiež sa nám ho podarilo držať, ba dokonca navyšovať až do konca zápasu. Jediný kritický moment zápasu (najmä pre mňa) bol, keď sme začali brániť zónu bez toho, aby som vedel vôbec o čo ide, no po pár vysvetleniach som tomu našťastie porozumel. Zápas sa nám nakoniec podarilo vyhrať 13:4.

Výbornú náladu po prvom zápase navýšili kvalitné raňajky, po ktorých nás čakala trojhodinová pauza, ktorá však mohla byť krajšia, keby bolo krajšie počasie, no nesťažovali sme sa.

Po kvalitnej pauze sme čelili tímu Baník Lásky, ktorý taktiež vyhral svoj prvý zápas. Predpokladali sme vyrovnaný zápas a tak aj bolo. Prekvapivo sme zo začiatku zápasu získali náskok pomerne rýchlo, no rovnako rýchlo sme ho aj stratili a zápas to bol naozaj vyrovnaný až do poslednej sekundy. Ešte pár minút pred koncom zápasu, sme prehrávali o bod, no tento nepriaznivý stav sa nám podarilo zvrátiť a vyrovnali sme. Po uplynutí hracieho času, sa nám podarilo úspešnou obranou získať disk a tu už to bolo naozaj o nervy. Využili sme ušetrený time-out, kde nám Keso rozdal pár taktických pokynov a po vrátení sa do hry to očividne zafungovalo. Zápas skončil 7:8 v náš prospech.

Po takomto náročnom zápase, nám prišli posily a to Timka s Kikou. Prišlo nám to veľmi vhod, nie len že to baby vedia hrať, ale aj sme mohli striedať vo väčšom počte.

Na tretí zápas nás teda nastupovalo už 11 a zápas bol proti tímu Leftovers. Z novými posilami sme využívali v obrane viac zónu. Zápas nebol jednoznačný, no podarilo sa nám ho pomaly kontrolovať a dotiahli sme ho do šťastného konca a to k výhre 9:6.

Opäť sme mali hodinku na oddych a blížili sme sa k našemu poslednému sobotňajšiemu a zároveň skupinovému zápasu. Našim posledným skupinovým súperom bol tím Kus Plastu. Oba tímy mali po predošlých zápasoch už niečo odmakané, no aj tak šli do zápasu z nasadením. Zápas to bol pomerne vyrovnaný, oba tímy volili v obrane primárne zónu. Mali sme čo robiť, aby sa nám podarilo prísť na to, ako prekonať ich kvalitnú zónu, no očividne ani tá naša pre nich nebola jednoduchou prekážkou. Po dlhom únavnom a kvalitnom zápase, sme zdolali tím Kus Plastu 8:5.

Skupinové zápasy máme úspešne za sebou. Skupinu sme vyhrali a to znamená, že prvý zápas v nedeľu hráme až 11:30. Našu radosť z možnosti spánku takmer do obeda, prekazilo zistenie, že v kultúrnom dome, kde sme prespávali, sa v nedeľu konal turnaj v stolnom tenise a už o ôsmej ráno mal byť kulturák prázdny. Samozrejme, nesmútili sme z toho. Kvalitne sme sa osprchovali a šli sme sa navečerať. Na výber sme mali buď rezeň alebo vyprážaný syr. K rezňu kurací vývar a k syru cesnakovú polievku. Jedlo bolo naozaj výborné.

Po večeri už mal každý úsmev na perách, každý zabudol na svoje dovtedajšie pocity a tí, ktorým sa ešte nechcelo spať sa šli socializovať do krčmy. Aj tam sa ukázalo, aká sú frisbee-sti fajn komunita.

Po spánku v kultúrnom dome, sme sa ráno presunuli na ihrisko, kde sme sa opäť kvalitne naraňajkovali a do toho sa na nás konečne usmialo slniečko. Tí, ktorým spánok nestačil, šli dobiehať zameškané do stanu, zvyšok sme si užívali slnko a len tak sme vylihovali na tráve. S pekným počasím pred zápasom prišla aj neočakávaná posila a tou bol Škrečok. Panovala medzi nami fajn nálada.

Našim súperov v semifinále sa stal tím U. F. O. Špačince, ktorý vyradil tím Kus Plastu. Na zápas sme nastupovali celkom čerství, no oni na druhú stranu už rozohraní. Škrečok na svoj prvý bod turnaja nenechal dlho čakať, podarilo sa mu skórovať prakticky hneď ako vybehol na ihrisko. Znovu to vyzeralo na vyrovnaný match, no potom sa niečo zlomilo a začali sme zaostávať ani nie fyzicky ako psychicky. Súperov tím hral omnoho kompaktnejšie. Prestalo nám vychádzať všetko to, čo nám deň predtým šlo tak dobre a súperovi sa podarilo odtrhnúť o pár bodov a ich náskok sa nám nepodarilo dobehnúť. Konečný výsledok 9:13 pre U. F. O. Špačince.

Na prehru z predošlého zápasu sme veľmi rýchlo zabudli a do nášho posledného zápasu, zápasu o tretie miesto, sme šli s vysokým nasadením. Našim súperom bol Baník Lásky, tím ktorý nám v skupinovej fáze narobil veľa problémov. Išlo rovnako ako deň predtým o parádny zápas. S touto partiou fyzicky zdatných chalanov sme mali čo robiť. Na ich výkone sa pravdepodobne podpísal nižší počet striedajúcich hráčov a zápas to bol pre nás z môjho pohľadu o niečo ľahší ako ten sobotňajší, no aj tak sme mali čo robiť. Vyhrali sme nakoniec 11:8 a teda sme skončili tretí.

V rozpise zápasov už ostávalo len finále, do ktorého sa prebojovalo U. F. O. Špačince a Paskudy – najväčšie prekvapenie turnaja. Tento mladý tím, si získal priazeň väčšiny pozorujúcich, no finále vyhrali a myslím že zaslúžene, U. F. O.

Aj keď sme v nedeľu ráno vstávali s väčšími očakávaniami, s tretím miestom sme spokojní, ja osobne určite. Víkend som si užil nad moje očakávanie, taktiež mám pocit, že tomuto úžasnému športu rozumiem niečo viac. Vôbec som sa necítil ako nejaký outsider, ale ako Outsiter. Ďakujem všetkým za túto príležitosť a dúfam, že to nie je môj posledný turnaj.

Report by Brčo. (Vraj som si mal vymyslieť prezývku a táto mi je srdcu dosť blízka)

Zostava Outsiterz : Janka, Kika, Lucka, Zuzka, Timka, Pedro, Keso, Brčo, Pinďo, Marcel, Combo, Škrečok

1. ligové kolo v Senici 2017

Post a Comment