Diskusia k pravidlám

15 November, 2012 – 14:05

Tento článok slúži ako otvorenie diskusie k pravidlám. Diskutujte o situáciách na ihrisku, ktorých riešenie podľa pravidiel Vám nie je jasné. Prípadne riešenie poznáte, ale pripadá Vám zaujímavé a chcete sa o to podeliť s ostatnými.

 

  1. 7 Responses to “Diskusia k pravidlám”

  2. Situácia 1: Hráč zachraňuje disk padajúci na zem tak, že ho vykopne. Po vykopnutí letí disk ďalej a ten istý hráč ho chytá. Je to turnover? Prípadne travel?

    By tmalec on Nov 15, 2012

  3. Podľa mojich informácií je to v poriadku. WFDF pravidlá (svetové), sú trochu vágne, no pri amerických (v tomto by sa nemali líšiť) som našiel toto vysvetlenie (bobble znamená niečo ako neúplne spracovať, teda nechytiť, len sa ho dotknúť/dotýkať):

    A player may bobble the disc in order to gain control of it, but purposeful bobbling (including tipping, delaying, guiding, brushing or the like) to oneself in order to advance the disc in any direction from where it initially was contacted is considered traveling.

    Tipping, brushing, etc. to someone else is legal. It is legal to tip/brush your own throw. However, if after a tip/brush, one is the first player to touch the disc, then it is deemed a tip/brush to oneself and it is a travel.

    Remember, you can bobble for the purpose of gaining control, so kicking the disc up to yourself to help catch it would be legal. But tipping the disc for the purpose of evading a defender would not be legal.

    By Mesi on Nov 15, 2012

  4. Situácia 2: disk letí mimo ihrisko. Obranca vybehne z ihriska v snahe disk ubrániť. Dotkne sa ho, ale disk nepadá a letí späť do ihriska a tam ho chytá útočník. Turnover alebo nie?
    Riešenie: Disk je stále v hre. Ak teda disk chytá v ihrisku útočník, nie je to turnover. (viď Official Interpretations, bod 11.4).

    By tmalec on Nov 21, 2012

  5. Len na malé doplnenie a prípadne vysvetlenie pre tých, čo majú problémy s angličtinou.

    Obranca je “v hre” vždy, aj keď je v aute. Útočník je “v hre”, len ak bol jeho posledný dotyk vnútri ihriska (in), teda aj vo výskoku z ihriska pred dopadom do autu. Môže aj vybehnúť z ihriska, pobehovať v aute a vrátiť sa kdekoľvek inde, no kým nie je opäť vo vnútornej časti ihriska (čiara je tiež aut), nie je “v hre” a ak sa vtedy dotkne disku, je to aut a turnover. Obranca, ktorý sa dotkne disku v aute, je však stále v hre a ak teda odrazí disk do ihriska, disk je stále “živý” 🙂

    By Mesi on Nov 22, 2012

  6. komu sa chce preštudovať, v čom sa zmenia od 1. januára WFDF pravidlá? nenašiel som zatiaľ nikde nejaký sumár zmien…

    By škrečok on Dec 3, 2012

  7. ako správny diskutér si odpoviem sám: http://wfdf.org/sports/rules-of-play/cat_view/26-rules-of-play/32-ultimate/120-annotations-changes-20092013

    sú tam kadejaké srandovné veci, napríklad so stall countom…

    By škrečok on Dec 3, 2012

  8. Malé doplnenie k situácií 1: Ak útočník ťukne, tipne, či len tak bez kontroly nad diskom posunie disk spoluhráčovi, nie je to porušenie pravidiel. Týka sa to napr. situácie z Windmillu 2014, o ktorej píše v reporte Pinďo (greatest) – Schumacher nestihol v zóne dobehnúť disk letiaci do autu, no vyskočil a vo vzduchu len ťukol a odrazil späť do ihriska disk, ktorý chytil jeho spoluhráč v zóne a bol to krásny bod. Heidees to správne napokon uznali. Ak by to posunul naschvál sám sebe, bol by to travel (nie turnover ako v prípade “double touch”, teda odhodenie a ďalší dotyk), ak by to nebolo naschvál (napr. nešikovný chyt a skoro drop), tak je to v súlade s pravidlami. Viac v Official Interpretations, bod 18.9.

    By Mesi on Jun 18, 2014

Post a Comment