Pomoc striedačky

19 May, 2009 – 17:42

Slovník pojmov
striedačka – slangovo nazývaná „sajdlajna“. Rozhodol som sa použiť slovenské slovo, pretože je tak zaužívané vo všetkých kolektívnych športoch. Aj keď uznávam, že v ultimate má striedačka špecifické postavenie (o tom je celý tento príspevok).

Čo mi chýba v zápasoch Outsiterz? Aktívna pomoc striedačky.

Ako to vyzerá:

  • hráči nestoja len pri fľašiach, ale pohybujú sa pozdĺž ihriska a pomáhajú kričaním obrane
  • v optimálnom prípade sú na oboch stranách ihriska (to je u Outsiterov veľmi vzácny úkaz).

Čo to prináša:

  • udržanie hráča v hre aj keď je na striedačke 10 minút. Je to cítiť psychicky aj fyzicky (hráč nevytuhne)
  • obrovská pomoc hráčom v poli. Primárne v obrane. Ale aj útoku vie striedačka veľmi pomôcť.

Príklady z mojej skúsenosti:

  • Up: najlepšie počuť Up! zo striedačky. Pretože striedačka je vždy otočená tvárou k hráčom. Čo sa o markerovi nedá povedať.
  • Marking: markujem na 100%. Keď ale pri 6 počujem zo striedačky „zatlač ho“, „super Pinďo“ a pod., viem, že sú asi dobre pokryté nábehy a pritlačím ešte viac. Prípadne na pol sekundy skočím do otvorenej a hneď sa zase vrátim na zatvorenú. A to len vďaka tomu, že mám impulz zo striedačky, ktorý ma uistí o situácii za mnou.
  • Osobná obrana v poli: tu niet čo riešiť. Som stále pri hráčovi. Pomoc striedačky je hlavne v povzbudení. Veľmi pomáha, keď toho mám plné brýle a niekto zo striedačky mi neustále radí a kričí. Naviac tým, že sledujem primárne hráča a nie disk, vedia na mňa dôraznejšie zakričať, keď sa môjmu útočníkovi otvorí priestor pre hru a je predpoklad, že disk dostane on.
  • Zónová obrana: tu snáď nemusím zdôrazňovať prínos rád striedačky pre každého jednotlivého hráča v obrane.
  • Turnover: už sa mi párkrát stalo, že som bol v dobrom nábehu na dlhú. Môj obranca sleduje disk (to práve využívam na nábeh). Utekám mu, ale stane sa turnover. Je to niekde za mojím chrbtom a tak periferne nevidím úplne presne, že je turnover. Keď to o sekundu zistím, som o nejakých 7 metrov ďalej a môj hráč o 7 metrov na druhú stranu. Súper potom útočí v presilovke. Akékoľvek upozornenie zo striedačky („Turnover!“, „Obrana!“ a pod.), pomôže skrátiť moment mojej reakcie a tým pádom rýchlejšie zaujať svoju obrannú pozíciu.

Nejaké návrhy do diskusie:

  • možno by bolo účelné, keby striedačka markerovi vedela dať signál, že môže na chvíľku (sekundu) zavrieť otvorenú stranu, prípadne až dump. V situácii, kedy je evidentné, že jediný nábeh bude do otvorenej strany (ostatní útočníci zle stoja, nevládzu a pod.). Najmä pri vyššom „stall count“ a proti neistejšiemu handlerovi je to veľmi silná zbraň. Rozhodnutie, či na sekundu zavrie/nezavrie otvorenú stranu, by ostalo čisto na markerovi. Inak to samozrejme využijem, keď budem brániť Chorcheho a bude narátané 6 (asi zostanem na zatvorenej) a inak keď budem brániť Pinďa a bude mať narátané 8 (asi mu skočím do otvorenej a možno až na dump).

Ak máte čokoľvek k téme, napíšte to do diskusie.

tomas.

  1. 17 Responses to “Pomoc striedačky”

  2. 1) Súhlasím aj s tým, že to pomáha informačne, aj to zvyšuje koncentráciu a je to super vec.

    2) Treba to trénovať a najmä dať vopred metodické pokyny. Mne osobne napr. vadí, ak bránim stranu, sme pri čiare a zavriem stred. A potom polovica jačí “No break!” a druhá polovica “No line!” 🙂

    By Mesi on May 19, 2009

  3. Re: Tomas

    Netreba zabudat na hlasenie longov. Kazdy kto bezi na longa je happy ked mu zakricia ze bol hodeny a on sa ma zacat koncentrovat dalej na svoj nabeh. Mne obvikle ‘up long’ nestaci resp. chvilu trva kym zaregistrujem ze to bolo pre mna. Naopak ked nikto krici moje meno pocas nabehu na longa a pripadne stranu kam mam bezat tak je to dost napomocne. Prinajmenej viem kam sa mam obzriet.

    Okrem toho, priznajme si, citanie disku je este stale v niekde v 3 rocniku ZS. Slabikar este mnohy z nas neodlozili, takze ked je hodeny ‘komplikovanejsi’ long potrebujeme drobne usmernenie nabehu od navigatora zo sidelin-y.

    cyro #0

    By cyro on May 20, 2009

  4. ps: zratajte mi chyby .)

    By cyro on May 20, 2009

  5. Mne napriklad velmi vadi ked na mna kricia ludia ked branim osobku. Minule sa mi stalo ze som branil hraca ktory cely zapas na zaciatku spravil tri kroky na dlhu a cut ku disku. tak som sa postavil kusok pred neho a ked sa on pohol dozadu ja som sa ani nepohol. Lenze v tom na mna asi traja ludia zahucali, tak som sa nejak intuitivne naplno rozbehol dozadu aj ked som nevidel disk, lebo preco by inac na mna tak hucali, a ten dotycny ujo mi v pohode cutol a na otvorenej dostal uplne easy prihravku. A stava sa to podla mna celkom casto. Podla mna by sa pri osobke na braniaceho kricat nemalo ak neni disk vo vzduchu alebo nebrani zlu stranu, lebo kazdy vie najlepsie ze ma byt pri nom.

    to Mesy 2):
    To je pravda a je to zle preto, lebo vacsinou no line kricia ti, vo v tej hre maju velky prehlad a vidia ze teraz to do breaku nehodi lebo nema kam, a ti co prehlad nemaju a stihaju pri pozerani na handlera pozerat len na handlera, tak zakricia no break akonahle sa trocha pohnes ty ako marker alebo aj pri nezmyselnom faku handlera. Preto sa pri kricani tychto veci podla mna treba zaujmat aj o taky druhy level, ze co to co som zakrical malo nejaky zmysel.

    By Kubo on May 20, 2009

  6. Ja by som rad dodal ze v lepsich timoch ma sideline normalne rozdelene kto komu krici. U nas by stacilo ze ked idete na ihrisko sa dohodnut s niekym kto vas strieda ze vam ma kricat. Je to omnoho lepsie ked sa jeden clovek sustredi na jedneho a nie vsetci na vsetkych.

    By Branki on May 21, 2009

  7. Kubo, ako vies ze prave v tom okamziku nebol pripraveny handler mu hodit tu dlhu? Mal si bezat s nim ale ratat s cutom in, pokial nepocujes UP.
    Idealne to je tak ako hovori Branki dvaja sa dohodnu a ti spolu komunikuju.

    By Keso on May 21, 2009

  8. Problém je v tom, že často nás býva na turnaji len toľko, že striedajú tak max traja. Takže jeden človek na striedačke musí mať viacerých. Jasné, že sa to dá, len na to treba pamätať.

    By Mesi on May 22, 2009

  9. Tak stale je to mozne tak ze jeden bude sledovat handlerov, jeden longy a jeden povedzme stred.

    By Bus on May 22, 2009

  10. to keso: pretoze disk bral slaby handler a mal som pocit ze bol velmi daleko na to aby to vobec dohodil.

    By Kubo on May 22, 2009

  11. Vďaka všetkým za názory.

    Písal som to samozrejme pre situácie, kedy nás je na turnaji viac ako 10 (čo už nie je taká výnimka ako kedysi), s výhľadom na naše ciele na veľkých turnajoch (Londýn, Praha).

    To Mesi:
    rady striedačky sú hlavne informačné. Ja osobne to beriem tak, že keď napr. počujem “no line”, neznamená to že tam musím skočiť. Je to pre mňa informácia, s ktorou pracujem podľa vlastného uváženia. Ak ale markujem 3 metre pred zónou a počujem “no line”, skočím tam. Nemám už čo stratiť. Ak tam neskočím, bude bod. V najhoršom prípade mi potom ten bod šupne zatvorenou stranou (z ktorej som odskočil) a spoluhráči z poľa mi budú kruto nadávať. To ale vyriešim tým, že šmarím fľašu o zem a z nadávok si nič nerobím 😉

    To Kubo:
    Dokážem si predstaviť, že ten (na Teba) zúfalo kričiaci som ja. Obaja asi vieme prečo. Pre mňa je zaujímavá informácia, že Ti to vadí. To som netušil. Díky za to. Dohodneme niečo lepšie.

    By tmalec on May 25, 2009

  12. Pinďo, to je možné, že ty to tak berieš. Ale ja nie, ja sa potrebujem sústrediť a 5 revúcich ľudí mi to narúša 😉 To máš ako pokrik voľného hráča na hráča s diskom, niekomu to nevadí, iný to nemá rád.

    By Mesi on May 25, 2009

  13. Rozhodně jsem pro to udělat v TOP týmu dvojice (nebo trojice kvůli střídání) který na sebe budou křičet a nebudou se měnit. To aby si lidé zvykli na jeden hlas, a dokázali ho odfiltrovat od ostatních. (myslím že do mistrovství světa to zvládneme :-))
    Když se člověk na střídačce soustředí na jednoho hráče, tak má lepší přehled o hře, a dokáže mu víc pomoct.

    By Xao on May 25, 2009

  14. áno, to je podľa mňa super nápad. teda, netýka sa to turnajov, kde nás ide 8. ale na veľké turnaje nás aspoň 14 pôjde…

    bude to omnoho lepšie, lebo x-krát sa mi stalo, že počujem zo striedačky (prípadne aj z ihriska) úplne iné veci. trebárs zároveň počuť “no line” a “no break” prípadne zároveň počuť “späť spať” a “bež bež bež” keď človek nabieha na long… takto budem počúvať iba jedného a basta 🙂

    By škrečok on May 26, 2009

  15. plus zacnes sa ucit citat hru individualnych hracov. je to iny level

    re MESI

    Som presvedceny o tom ze oci na chrbte nemas. Ked ti ich niekto poskytne tak ti istotne budu osozne. Musis sa s nimi naucit pracovat. Je problem schopnosti vyuzit pridanu hodnotu.

    Momentalna neochota vyuzivat spolupracu z ciary je asi sposobena inym modom hry ktoru hras (ides na minimum rizika a maximalnu istoru) a nie najcitlivejsou spolupracou z ciary. Ked to ciara zbabre tak ta vie pekne pomotat.

    Progres je inovacia .))

    By cyro on May 26, 2009

  16. cyril, prepáč, si úplne vedľa 😉 O akej neochote využívať spoluprácu z čiary to tu hovoríš? Keby si si prečítal môj prvý príspevok, asi by si to nenapísal.

    Ak to bude jeden človek, ktorý na mňa bude kričať, milerád jeho rady využijem.

    A to s tým minimom rizika sa tiež nezakladá na pravde.

    By Mesi on May 26, 2009

  17. http://upaphotos.smugmug.com/gallery/8341788_7sEVH#546840200_nXkWM-A-LB

    no comment

    By cyro on May 27, 2009

  18. Sympatické kočky že? Či o čom sme sa to bavili?

    By Bus on May 28, 2009

Post a Comment